Tipuri de îmbinări des folosite în construcția caselor din lemn

Trei îmbinări pe care le folosim foarte des în construcțiile din lemn și care sunt esențiale în acest domeniu de activitate.

Tipuri de îmbinări des folosite în construcția caselor din lemn
Suprafata totala construita

Suprafata totala utila

Suprafata utila parter

Suprafata utila
etaj

Dotările noastre în materie de tehnologie și software ne permit să abordăm numeroase proiecte cu construcții de case din lemn, și nu numai, care sunt prevăzute cu astfel de îmbinări, ce oferă o bună rezistență și durabilitate construcției.

Mai jos vă prezentăm trei îmbinări pe care le folosim foarte des în construcții din lemn și care sunt esențiale în acest domeniu de activitate.

1. Îmbinarea în dinți sau îmbinarea prin încleiere este o îmbinare folosită pentru a prelungi o bucată de lemn.

Îmbinarea în dinți este considerată cea mai stabilă îmbinare a lemnului în lungime. Ea nu este numai o potrivire a 2 bucăți de lemn prelucrate. În proces intervine și adezivul ale cărui calități influențează mult performanțele îmbinării. O bucată de lemn obținută prin îmbinare în dinți este mai rezistentă decât una de aceleași dimensiuni, dar dintr-o singură bucată, pentru că sunt eliminate tensiunile existente în lemn. Oferă avantajul unei distribuţii optime a eforturilor, realizând continuitatea dintre elementele îmbinate pe toate suprafeţele de contact.

Bucățile de lemn ce urmează a fi îmbinate sunt prelucrate la capete astfel încât să apară un profil în zig-zag sau sub formă de dinți (de aici provine și denumirea de îmbinare în dinți). Dinții celor două capete trebuie să se potrivească perfect pentru a obține o îmbinare de calitate.

Această îmbinare se realizează în fabrica Doxar cu ajutorul mașinii de îmbinare în dinți pe care o deținem.

2. Îmbinarea în coadă de rândunică este o îmbinare de colț, care predomină la construcțiile caselor din lemn cu grinzi dreptunghiulare.

Există mai multe moduri de a realiza tăieturile și îmbinarea, însă în toate aceste îmbinări lemnul este decupat la capete sub formă trapezoidală, iar “dinții” astfel formați se întrepătrund realizând o legătură foarte rezistentă în timp. Se fac la capetele bucăților ce urmează a fi îmbinate mai mulți astfel de dinți, tăierea fiind făcută sub diverse unghiuri.

Aceste tăieri ale capetelor pot fi realizate în fabrica Doxar cu ajutorul mașinilor special concepute, planurile tăierilor fiind atent proiectate de către personalul nostru profesionist în acest domeniu.

3. Îmbinarea nut și feder – lambă și uluc, cum mai este cunoscută în limba română – este folosită la pereții caselor din lemn, pardoseli de lemn, lambriuri, ferestre, fațade, parchet etc.

Nutul este un șanț făcut într-o piesă care se întinde pe întreaga ei muchie. Federul este o proeminență prevăzută în lungul muchiei unei piese de lemn, care intră în nutul corespunzător al altei piese pentru a asigura o îmbinare perfectă. Nutul este întotdeauna un pic mai mare decât federul și se caută o potrivire în concordanță cu sistemul ales. Uneori se amplasează silicon, cauciuc, hârtie, materiale textile sau chiar adeziv între nut și feder.

Dacă ești în căutarea unui constructor profesionist, Doxar Grup poate fi rezulltatul căutărilor tale!

Galerie

No items found.